Noordse stormvogel

Noordse stormvogel

Deze zeevogel kan het hele jaar door aan onze kust gezien worden, meestal bij stormweer met wind uit zee.

De Noordse stormvogel (Fulmarus glacialis) is toch wel een bijzondere zeevogel. Staan en lopen kunnen ze amper maar vliegen kunnen ze als de beste, ze zijn gebouwd om te vliegen tijdens zwaar weer op zee. Ze behoren tot de buissnaveligen.

Ook in de winter zijn ze aanwezig in de Arctische wateren, ze leven van inktvis, pijlinktvis, vis, plankton en visafval die ze vliegend van het wateroppervlak oppikken.

Als ze belaagd worden door predatoren spuwen ze een olieachtige maaginhoud tot twee meter ver uit. Als dit op de veren van de belager komt kan dit hun vliegvermogen en waterdichtheid aantasten en uiteindelijk tot de dood leiden.

Broeden doen ze op rotswanden, ze leggen één ei, de jongen storten zich in zee nog voor ze kunnen vliegen. Ze kunnen meer dan 40 jaar oud worden. Als broedvogel kan je ze op de rotsflanken van Cap Blanc-Nez zien.

Ze zijn bedreigd door drijvende stukjes plastic die ze als voedsel beschouwen, uiteindelijk komt hun maag er mee vol te zitten en sterven ze van de honger.

FR: Fulmar boréal