Duinen in het Zwin

Duinen in het Zwin

Op de rand met de zee is in het Zwin een prachtige duinenstrook te zien, met een hoge vloed als een landengte, met aan de ene zijde de zee en de andere het Zwin, verbonden met elkaar door de geul.

Duinen zijn een zeer dynamische biotoop waar de wind heer en meester is, net boven de vloedlijn ontstaan soms embryonale duintjes die met wat geluk kunnen groeien tot flinke duinen. Door de invloed van de zee, zeker met hoge vloeden en stormweer, kunnen die duinen weer afslaan en soms volledig verdwijnen, een zeer dynamisch stukje micronatuur dus.

Het zand wordt voornamelijk gefixeerd door een aantal pionier planten die met hun wortels een 'net' vormen waarmee het zand wordt vastgehouden. Helm en Zandzegge zijn daar twee voorbeelden van, daartussen kan het Duinsterretje, een mossoort, beginnen groeien en meehelpen aan de dunne leefbare laag voor nog allerlei plantjes. Zo geraken de kale zandvlaktes langzaam begroeid.

Als ook struiken en bomen de kans krijgen om te groeien evolueert de duin naar een duinbos, een paradijs voor fauna en flora.