Kraaien
Kraaien (Corvidae) zijn bijzondere zangvogels, er zijn bij ons verschillende soorten te zien. Waaronder de Ekster, de Gaai, de Kauw, de Roek, de Zwarte en Bonte kraai en de Raaf. Kraaien hebben een zeer uitgebreid geluiden repertoire, als aandachtige waarnemer kan het helpen om het gemoed te herkennen en merken wat er aan de hand is.
Kraaien vormen een koppel voor het leven, zijn intelligent en hebben een uitgebreid sociaal leven in groep. Man en vrouw zijn gelijk. Het zijn alleseters en bouwen een takkennest in bomen, aan rotswanden of in holtes.
De Zwarte kraai komt veel voor bij ons, in de broedperiode meestal als koppel, daarbuiten soms in kleine groepjes. Het zijn zeer alerte vogels en merken het minste op. Ze durven wel eens roofvogels pesten om hun prooi of voedsel te stelen.
Ze leven voornamelijk van insecten maar daarnaast eten ze alles. Tijdens het broedseizoen staan ook eieren en kuikens op het menu. Aan de kust weten ze ook dat weekdieren en pieren op het strand eetbaar zijn.
In de winter krijgen we ook bezoek van de Bonte kraai, deze hebben een grijze mantel maar gelijken verder zeer goed op de zwarte. Vroeger kwamen heel wat van die bonte bij ons overwinteren, nu veel minder of bijna niet meer. Is het door het klimaat of blijven ze gewoonweg wat noordelijk en profiteren ze van onze wegwerpmaatschappij. Steden zoals Berlijn herbergen heel wat bonte in de winter en deze leven, jawel, van ons wegwerp voedsel.
FR: Corneille noire
EN: Carrion Crow
DE: Aaskrähe
FR: Corneille mantelée
EN: Hooded Crow
DE: Nebelkrähe