Pimpelmees

Pimpelmees
Pimpelmees in m'n tuin

Vogels voederen, in de tuin tijdens de winter, heeft hen wat meer overlevingskansen. Zeker met aangepast voedsel komen er heel wat soorten op af.

De Pimpelmees (Cyanistes caeruleus) is azuurblauw - geel - groen - wit van kleur en zoals andere mezen zeer acrobatisch in het zoeken naar voedsel. Ze zijn dan ook regelmatig te zien op onze voederplank.

Man mees is het felst gekleurd waarbij de mogelijkheid om UV licht waar te nemen belangrijk is bij de partner keuze, hoe meer je opvalt, hoe meer kans je maakt bij de vrouwen.

Het zijn bosvogels maar hebben ook al sinds enkele decennia onze tuinen ontdekt, dankzij het voederen in de winter en het plaatsen van aangepaste nestkasten met een vliegopening van 28 tot 30 mm.

Ze maken nesten in holtes en kunnen tot 10 eieren leggen, eentje per dag, eens het broedsel volledig broeden ze er twee weken op en hebben dan nog eens twee weken nodig om de jongen groot te krijgen en die te laten uitvliegen. Soms volgen meerdere broedsels na elkaar, veel nakomelingen is het doel. Niet alle jongen halen het natuurlijk, vandaar die strategie. Ze worden gemiddeld drie jaar oud.

Ze voeden zich met allerlei kleine ongewervelden zoals bladluizen en andere insecten.

Het zijn vooral standvogels maar vanuit het Noorden krijgen we in de herfst wel eens influx van vogels uit het Noorden.

FR: Mésange Bleue