Blauwe reiger

Blauwe reiger

Het is een algemene vogel de Blauwe reiger (Ardea cinerea) en ze zorgen er voor dat er niet te veel vis in onze tuinvijvers zitten ;)

Deze vloog eens niet weg want ze zijn nogal schuw, er was een tijd dat ze verdelgd werden precies omdat ze aan de vis zaten, maar dat is gelukkig voorbij. Nu kan je deze prachtige vogel zowat overal zien maar altijd in de buurt van water.

Ze broeden hier ook in de streek en dat altijd in groep. Zo broedt er al een ruime tijd een groep reigers nabij het Zwin in de Zwinduinen. Reeds vroeg in het voorjaar worden de broedplaatsen weer opgezocht. Tijdens die periode hebben ze wel wat sierveren om mee uit pakken. Ze leven voornamelijk van vissen en amfibieën maar lusten ook wel muizen, mollen en grotere insecten. Tijdens de broedperiode moeten kuikens van allerlei watervogels ook wel uit hun doppen kijken, zo zag ik er ook eens één een heel nest jonge kuikens van een Wilde eend opschrokken.

Buiten de broedtijd zitten ze meestal alleen aan de rand van het water te wachten tot een prooi te dichtbij komt om die dan razendsnel te vangen. Geduld dat hebben ze wel.

Lange en strenge vorstperiodes zijn hun grootste vijand, dan heb wel wat sterfte onder de reigers.

FR: Héron cendré
EN: Grey Heron
DE: Fischreiher