Drieteenstrandlopers

Drieteenstrandlopers

Als je nu gaat wandelen op het strand kan je de Drieteenstrandloper (Calidris alba) zien, ze rennen mee met de aanrollende golven op zoek naar voedsel. Natuurfotograaf Eric Inghelbrecht had een ontmoeting met ééntje met kleurringen aan de poten. Lees verder zijn verhaal en geniet van zijn mooie foto.


Groenland - Zwin Natuur Park
Zondag 16 december 2018 had ik het geluk om een drieteenstrandloper te zien met kleurringen aan zijn poten. Januari 2018 kon ik er ook eentje spotten en die kwam toen van de Wadden eilanden, maar deze van zondag komt van iets verder, namelijk Oost-Groenland, zo'n 2800km!!!! Hij of zij, is daar geringd op 15 juni 2018 door Jeroen Reneerkens, een Nederlands onderzoeker. Hij voorziet de drieteenstrandloper van een aantal kleurringen aan de poten, twee gewone ringen aan elke poot en eentje extra met een klein vlagje. In AnimalTrack kan je de waarneming dan ingeven met de juiste kleuren in de juiste volgorde en aan welke poot. Onmiddellijk kan je de reis van het vogeltje zien. De drieteenstrandloper van afgelopen zondag was ook gespot 18 november in Cadzand. E.I.


https://animaltrack.org/animals/12823

info op waarnemingen.be :
Drieteenstrandlopers hebben een zeer wijdverspreid voorkomen in de winter. Drieteentjes die in het voor- en najaar door Nederland trekken kunnen zo ver zuidelijk als Zuid-Afrika de winter doorbrengen, maar ook op stranden in West-Afrika of West-Europa. Daarnaast kunnen de vogels in Siberie broeden of in Groenland, maar onbekend is waar 's winters de Groenlandse broedvogels zitten en waar de Siberische. Het lijkt er op dat beide broedpopulaties 's winters gemengd voorkomen tussen West-Europa en Zuid-Afrika, maar in hoeverre is onbekend. Hoe die enorme verscheidenheid in trekroutes binnen een vogelsoort tot stand komt wordt momenteel onderzocht door de Rijksuniversiteit Groningen en u kunt daarbij meehelpen.