Er leven twee soorten zeehonden aan onze kust, grijze en gewone.

De Grijze zeehond (Halichoerus grypus) is de grootste van de twee. Met zijn 3,30 m lengte en 350 kg gewicht is het mannetje een imposant dier. Het grootste roofdier aan onze kust.

De vrouwen bevallen in december van hun pub die ongeveer 15 kg weegt en wit wollig behaard is. Deze vacht is niet waterbestendig dus blijft de moeder haar pub aan land voeren gedurende een kleine maand. De pub verliest ondertussen z'n witte vacht en met z'n kortere grijze vacht kan die wel zwemmen.

Ze voeden zich met allerlei vis, maar bruinvissen en vogels staan ook wel eens op het menu.