Januari

Januari

Is de eerste maand van het jaar genoemd naar de Romeinse god Janus, die wordt afgebeeld met twee, in tegengestelde richting gekeerde gezichten, terugblikkend naar het voorbije en vooruitziend naar het komend jaar. Louwmaand, van louwen of looien.

De zon komt op 1 januari op om 8:50 en gaat onder om 16:48. In januari worden de dagen zo'n 1:10 uur langer.  Het is volle maan op 18 januari. De gemiddelde temperatuur is 5,8 °C. Het is nu volop winter, het kan er dus nogal eens koud worden.

Alle wintergasten, eenden, ganzen, zangvogels, roofvogels, steltlopers, ... zijn nu nog aanwezig. We houden in januari ook steeds wulpentelling in het Zwin Natuur Reservaat die er komen slapen. Met wat geluk zien we af en toe eens een zeldzame wintergast. Vriest en sneeuwt dan hebben we zeker vorsttrek en kunnen we ook speciale soorten zien.

De eerste vroege bloeiers piepen van tussen de bladeren op de grond zoals sneeuwklokjes, winterakoniet en andere stinzenplanten.

Op mooie zonnige dagen mogen we al eens genieten van de zang van Koolmees, Pimpelmees, Heggemus en Winterkoning en misschien Grote lijster.

De lente is nog ver weg maar af en toe krijgen we een proevertje.