Januari

Januari

Is de eerste maand van het jaar genoemd naar de Romeinse god Janus, die wordt afgebeeld met twee, in tegengestelde richting gekeerde gezichten, terugblikkend naar het voorbije en vooruitziend naar het komend jaar. Louwmaand, van louwen of looien.

De zon komt op 1 januari op om 8:45 en gaat onder om 16:48. In januari worden de dagen zo'n 1:10 uur langer.  Het is nieuwe maan op 12 januari en volle maan op 28 januari. De gemiddelde temperatuur is 5,8 °C. Het is nu volop winter, het kan er dus nogal eens koud worden.

Het was voornamelijk grijs en er viel veel regen. Buiten een enkele keer vorst 's nachts bleef de temperatuur schommelen tussen 5 en 10 graden C.

Alle wintergasten, eenden, ganzen, zangvogels, roofvogels, steltlopers, ... zijn nu nog aanwezig. Top was een Zeearend op 15 januari die kwam slapen in de zwinbosjes en twee exemplaren op 17 januari in de Uitkerkse polder. Voor de Wulpen telling klopten we af op 498 vogels die kwamen slapen in het Zwin. Aan de spuikom van Oostende zat nog een Rosse franjepoot en Kuifduiker.