Kleine zwanen

Kleine zwanen

Momenteel zijn er Kleine zwanen (Cygnus columbianus bewickii) te zien in de polders van Lapscheure.

Het zijn Arctische vogels en brengen de winter door in onze polders, ze zijn de laatste decennia enorm afgenomen in aantallen, zoals zoveel vogels. Ze hebben een goed zichtbare ietswat afgeronde, gele vlek op de snavel, deze vlek is bij ieder individu anders, je kan dus de vogels individueel herkennen aan deze gele vlek.

Om hun reilen en zeilen te bestuderen worden ze voorzien van een ring-met-nummer aan de nek, soms ook met zender. Zo blijkt dat veel zwanen meer in Oost-Europa gaan overwinteren. Op 'mergus' verscheen volgend bericht.

“Op maandag 07 januari werd door het hoofd van de nationale ringdienst, Didier Vangheluwe,  met een kanonnet 19 Kleine Zwanen gevangen te Lapscheure en van een poot – en halsring voorzien. Dit gebeurde autonoom en zonder kennisgeving aan de plaatselijke ringwerkgroepen. Het ringwerk kadert in een jarenlang internationaal onderzoeksprogramma, waarbij in de zomer ook de broedgebieden in Rusland worden bezocht. Recent onderzoek wijst uit dat veel Kleine Zwanen hun overwinteringsgebied aan het verleggen zijn naar de Evros Delta in Griekenland. Dit is de voornaamste reden waarom in de Benelux minder Kleine Zwanen opgemerkt worden tijdens de winter”  Dank aan Robrecht Pillen en Emmanuel Crul voor de bijkomende informatie.

Zie je een Kleine zwaan met één van deze  nummers, dan kan je dit melden op www.geese.org of  bij BEBIRDS. 690X, 692X, 693X, 691X , 694X, 695X, 689X, (adult) 679X, 676X, 680X, 687X, 675X, 688X, 678X, (juveniel).

FR: Cygne de Bewick
EN: Tundra Swan
DE: Zwergschwan