Kokmeeuw

Kokmeeuw

Is een algemene vogel aan de kust en in het binnenland in heel Europa.

De Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) is een kleinere meeuw. In winterkleed met een donker vlekje ter hoogte van de oren, het koptelefoontje, soms zie je ook individuen met een schimmelkop. In zomerkleed met een chocolade-bruine kap, witte onderdelen, grijze rug en bovenvleugels, witte voorvleugels met zwarte punten, soms hebben ze een rose gloed op de borst, misschien van het eten van veel garnalen en kreeftjes. De jongen hebben bruine delen op de vleugels.

Ze leven van allerlei ongewervelden, visjes, afval en soms zie je ze ook staan trappelen naar regenwormen. Waar de boer ploegt zie je ze achter de tractor aan vliegen, als de markt wordt opgeruimd zijn ze ook aanwezig. Allemaal op zoek naar voedsel.

Ze broeden in kolonies van soms wel duizenden koppels. Hun balts is zeer indrukwekkend, ze dansen luid schreeuwend om elkaar heen. Ze hebben veel lef want als grotere meeuwen of kraaien de kolonie binnen vliegen om eieren of jongen te roven vliegen ze er met een tiental naar toe om ze weg te jagen. Andere vogelsoorten zoals de Grote Stern broeden daarom graag in de buurt van kokmeeuwen.

Buiten het broedseizoen zwerven ze rond, we zien soms vogels met kleurringen aan uit Noord Europa.

FR: Mouette rieuse
EN: Black-headedGull
DE: Lachmöwe