Meeuwen, liefde of last

Meeuwen, liefde of last

Als vogelkijker van de kust vind ik meeuwen fascinerende vogels maar niet iedereen kan m'n passie voor meeuwen delen.

Meeuwen zijn kustvogels en er zijn heel wat soorten te zien, de 'zeemeeuw' kan je niet zien want die bestaat niet.

Veel mensen zien ze als overlast vooral omdat ze de meeuwen niet kennen. Overlast die vooral wordt veroorzaakt door ons mensen, we gooien etensresten naar hen, zetten de vuilniszakken de avond voor ze worden opgehaald al buiten en zijn sowieso slordig met ons eetgedrag, meeuwen houden van ons, we zorgen voor een makkelijke hap.

Van nature zijn meeuwen carnivoor, ongewervelden, vissen, kleine knaagdieren en in het broedseizoen eieren en kuikens, ze lusten het allemaal.

Wie goed kijkt kan aan onze kust volgende soorten zien. Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Kleine en Grote mantelmeeuw zijn bijna dagelijks te zien. Zwartkopmeeuw enkel in het broedseizoen. Drieteenmeeuw, Vorkstaartmeeuw, Dwergmeeuw als toevallige gasten en Kleine en Grote burgemeester als zeldzame gasten, zeer zeldzaam Ross' meeuw, voor de liefhebbers die goed kijken naar de zilvermeeuwen kan je wel eens Geelpootmeeuw en Pontische meeuw herkennen. Meeuwen kunnen zeer verschillende pluimages hebben, een juvenile kleed, verschillende jaar kleden, winterkleed, Prachtkleed, voor de leek niet gemakkelijk om ze te herkennen.

Voor alle zekerheid, ze zijn niet met te veel, ze maken deel uit van het groot ecosysteem van de kust en spelen daarin een grote rol.