Natuur in de war

Natuur in de war

Momenteel zijn de temperaturen niet echt winters, je ziet al bomen in bloei, planten schieten al uit, winter gasten neigen al terug te keren naar hun broedgebieden in het Noorden en er werd zelfs een zwaluw gespot. De natuur is in de war.

Er zijn soorten die we vroeger niet of net wel zagen in de winter. Tjiftjaf en Zwartkop overwinteren meer, Graszanger en Cetti's zanger, twee soorten uit zuidelijk Europa zien we nu ook meer. Maar ook Kleine zilverreiger, Koereiger en  Zwartkopmeeuw leven nu ook meer noorderlijk. Sommige eenden blijven dan liever wat in het Noorden en Bonte kraaien doen ook al geen moeite meer om bij ons de winter door te brengen. Gelukkig zien we nog steeds Arctische ganzen maar ook zij starten al vroeger aan hun terugreis richting broedgebieden in het Noorden.

Maar toch, het kan nog flink winteren in januari en februari en daar houd de natuur ook rekening mee. Je ziet reacties met koude periodes en natuurlijk ook met warmere periodes. De natuur is ook voorzichtig en dit is evolutie, hier en daar iets proberen, testen en zien hoe het evolueert.

De gevolgen van de klimaatverandering, door ons toedoen, zijn volop bezig, wij mensen gaan die impact wel voelen. De natuur past zich wel aan.