'On'kruid

'On'kruid

Tijdens m'n natuurwandeling schenk ik ook veel aandacht aan de flora. Soms vragen deelnemers me, of de plant waar ik het over heb, dan ook onkruid is.

De term 'onkruid' wordt voornamelijk gebruikt door hoveniers, groenwerkers en landbouwers, het slaat voornamelijk op niet gewenste wilde planten. Om duidelijk te zijn, onkruid bestaat niet. Alle wilde planten maken deel uit van ons ecosysteem en spelen een grote rol in het leven van onze planeet. Dat er bepaalde planten soms overvloedig woekeren is vooral door toedoen van onze activiteiten.

Wilde planten zorgen voor meer biodiversiteit, ze bieden voedsel aan allerlei insecten die dan weer voedsel zijn voor allerlei gewervelden tot en met ons, mensen. Als je wilde planten bestrijdt, bestrijd je eigenlijk jezelf.

Natuurgebieden beheren hun gebieden zo optimaal mogelijk maar bij  particulieren kan het nog beter, naast het netjes afgereden gazon zou wat meer ruimte mogen zijn voor wilde planten en ze zeker niet bestrijden met giftige, chemische, kankerverwekkende middelen.

Wilde planten dienden vroeger als geneesmiddel of voedsel, nu voornamelijk vervangen door artificiële middelen.

Heb je een tuin, hoe klein ook, zorg niet alleen voor de natuur erin en zo ook voor jezelf.