Op koeien

Op koeien

Soms zie je vogels in de buurt van andere dieren om oa. aan voedsel te komen.

De Koereiger (Bubulcus ibis) is een kleine witte reiger die, zoals z'n naam doet vermoeden, veelal te vinden is in de buurt van vee of andere grote, grazers. Ze leven er van de insecten die erdoor aangetrokken worden. Ze worden de laatste decennia meer en meer bij ons gezien in de zomermaanden, waarschijnlijk spelen de milde winters en klimaatverandering een grote rol daarin.

In het broedseizoen hebben ze isabelkleurige* sierveren op kop, borst en rug en een rode snavelbasis. Buiten broedseizoen zijn ze helemaal wit.

* De isabel vuil wit-gele kleur is volgens de legende genoemd naar Isabella van Spanje (1566-1633) als landvoogdes van de zuidelijke Nederlanden had ze gezworen om tijdens het beleg van Oostende in 1601 haar onderkleed niet te vervangen voor de stad was ingenomen, het beleg heeft drie jaren geduurd. Het verhaal is echter onjuist want Isabella I van Castilië (1451-1504) maakte dezelfde gelofte over haar ondergoed bij het beleg van Granada dat negen maanden duurde. De naam zou ook afgeleid zijn van het Arabisch woord 'Izah' wat leeuw of leeuwkleurig betekent.

Foto is van Guy Vanden Hende, natuur liefhebber en fotograaf en dagelijkse bezoeker van het Zwin Natuur park.

FR: Héron garde-boeufs