Paddenstoelen

Paddenstoelen
Vliegenzwam

In de herfst is het volop tijd om naar paddenstoelen uit te zien, milde temperatuur en vocht zijn de ideale combinatie om deze bijzonder organismen te zien opduiken.

De paddenstoel die je ziet is eigenlijk een klein deel van een voornamelijk ondergronds netwerk, de zwamvlok of mycelium. Om zich te willen voortplanten krijg je op gepaste tijden een vruchtlichaam die de sporen draagt die kunnen uitgroeien tot een nieuwe zwamvlok na bevruchting. Er zijn veel verschillende vormen, kleuren, geuren en levenswijzen wat ze niet gemakkelijk maakt om te identificeren. Een zwamvlok kan gigantisch groot worden, ze behoren dan ook tot de grootste levende wezens op onze planeet.

Ze zijn bijzondere levensvormen, noch plant, noch dier. Ze produceren zelf geen eten via fotosynthese zoals planten doen, ze dringen voornamelijk binnen in allerlei voedingsbodems om te kunnen overleven. Veel organismen bevatten zwammen om zelfs te kunnen overleven, zelfs in ons lichaam leven er schimmels die helpen bij de vertering van ons voedsel. In de natuur helpen ze ook om afgestorven organismen te helpen afbreken om zo terug opgenomen te worden in de voedselketen. Ze maken deel uit van ons ecosysteem en zijn onmisbaar voor het leven op onze planeet.

Porseleinzwam