Vogeltrek

Vogeltrek

De vogeltrek van Noord naar Zuid is volop bezig.

Vanaf eind juli, begin augustus beginnen de eerste zomergasten die naar hier gekomen zijn voor hun voortplanting terug te keren naar het zuiden waar ze de winter gaan doorbrengen.

Als de omstandigheden goed zijn kan je dus vanop een goede plaats heel wat vogels zien voorbij vliegen. Er kunnen daar af en toe wel eens speciale, zeldzame soorten bij zijn.

Om de trek van vogels te bestuderen worden ze voorzien van een ring-met-nummer. In veel gevallen worden vogels als kuiken gering op het nest, in andere gevallen worden ze even gevangen en zo voorzien van hun ring. Via het nummer krijgt de vogel dus een 'identiteitskaart' waar alle gegevens op worden bewaard telkens de vogel in mensenhanden komt. Zo krijgen we vogels en hun trekroutes op de kaart.

Het Zwin is ook een 'ringstation' waar jaarlijks duizenden vogels worden gering.

Er bestaan verschillende soorten ringen. Klassiek worden meestal metalen ringen aangebracht. Daarnaast worden ook kleurringen gebruikt, deze kunnen soms afgelezen worden met een kijker en bieden dan vlug info over de vogel. Veel vogelkijkers zijn dan gedreven om ringen af te lezen en zo het verhaal van deze vogel te vernemen.