Vogels ringen

Vogels ringen

Het Zwin Natuur Park is ook een officieel ringstation waar vogels worden voorzien van een wetenschappelijke ring.

Niet alleen de Ooievaars maar ook vele andere vogels worden in het Zwin voorzien van een ring, op de ring staat een identificatienummer en plaats van herkomst waar de gegevens worden bewaard. Doel van het ringen is het bestuderen van de vogeltrek. Er wordt dan ook voornamelijk tijdens de trekperiodes gevangen en geringd. Momenteel wordt er gering tot begin november en wordt het ook getoond aan de bezoekers van het Zwin Natuur Park.

De vogels worden gevangen in netten en verplaatst naar de 'ringhut' in zakjes zodat ze rustig blijven. Een ervaren ringer weet al vlug welke vogels het is, bij twijfel kan er natuurlijk literatuur worden geraadpleegd. Eerst en vooral wordt de vogel voorzien van een ring en dan wordt die ook opgemeten en gewogen, er wordt ook gekeken naar de spier- en vetmassa. Vogels verbruiken tijdens het vliegen brandstof (vet) en vermageren dus, tijdens de haltes vetten ze terug aan door veel te eten.

Vind je een vogel met een ring aan de poot dan kan je dit melden op onderstaande site, uiteraard blijft de ring aan de poot en wordt de vogel terug vrijgelaten. Op de site is er veel info te lezen over de trek van vogels.

https://odnature.naturalsciences.be/bebirds/nl/report-a-ring/