Waterkieken

Waterkieken

Een typische vogel van allerlei zoet water en alom tegenwoordig, in de volksmond een 'waterkieken' genoemd.

De Waterhoen (Gallinula chloropus) is een algemene vogel van zoet water met oeverbegroeiing waar ze zich voornamelijk in schuil houden. Ze zijn nogal schuchter en verstoppen zich van zodra ze merken dat ze bekeken worden. Ze behoren tot de familie van de 'Rallen'.

Ze zijn onmiskenbaar met hun blauw-bruin verenkleed, rood-gele snavel, witte onderstaartveren-met-zwarte-middenstreep en groene poten met lange tenen zonder zwemvliezen.

Ze leven van zowel dierlijk als plantaardig voedsel die ze vooral vinden in de oeverbegroeiing en water, je zal ze dan ook zelden in open water zien. Ze zijn meest actief in schemer en ook wel 's nachts.

Zowel op land als op water bewegen ze zich schokkend, als ze even opvliegen zoeken ze snel beschutting van de oeverbegroeiing op, een duidelijke en efficiënte overlevingsstrategie.

Tijdens de balts in het broedseizoen kan het mannetje nogal heftig te keer gaan en luidruchtig roepen. Nestelen doen ze in de oeverbegroeiing.

Ze migreren in de herfst en winter ook van noorderlijk Europa naar zuidelijke streken, bij ons zijn ze daarom wat talrijker in de winter.

FR: Gallinule poule-d'eau