Winterslaap

Winterslaap

In de herfst bereid de natuur zich voor op een rustperiode om de winter door te komen, niet alleen planten gaan in rust, ook dieren gaan in rust of zelfs in winterslaap.

Niet alle dieren zijn in staat om, zoals vogels zich naar winterverblijven te verplaatsen in het zuiden. In rust of winterslaap is dan soms een alternatief.

Overwinteren betekent meestal een vetreserve opbouwen en die dan efficiënt gebruiken. Het metabolisme vertragen is een veel gebruikte strategie. Alle functies van het lichaam gaan in vertraging, lagere temperatuur, minder ademen, tragere hartslag, minder spijsvertering, een goede schuilplaats, een isolerende 'vestje' aanhebben helpt ook, en nog wel wat aanpassingen. Soms eens wakker worden om wat te eten helpt ook natuurlijk.

Amfibieën kunnen overwinteren als koudbloedige dieren in een koud-stijve face, ze nemen goed verborgen de buiten temperatuur aan, waarbij er soms geen 'leven' merkbaar is, maar van zodra de temperatuur in de lente terug stijgt komt er terug leven in hun lichaam.

Zoogdieren zijn warmbloedig, hun strategie is duidelijk gericht om 'warm' te blijven, soms wel met een graadje minder. De combinatie vetreserve opbouwen en metabolisme aanpassen is afhankelijk van soort tot soort.