Wulpen telling

Wulpen telling

Overwinterende Wulpen hebben een vaste slaapplaats, ook in het Zwin komen ze dagelijks tegen de avond die plaats opzoeken om te overnachten.

De Wulp ( Numenius arquata) is onze grootste steltloper. De vrouwtjes zijn wat groter dan de mannetjes en ze hebben ook een langere snavel. Ze meten 57 cm met een vleugelbreedte van 106 mm en wegen ongeveer 1 kg. Ze leven voornamelijk van ongewervelden die ze met de snavel uit de grond halen. Je kan Wulpen overdag zien in het Zwin waar ze voornamelijk op het slik foerageren. Er zitten ook heel wat vogels in de nabije kleyne Vlakte of polders. Allen vliegen ze bij valavond naar hun slaapplaats.

Samen met Nathalie, Marc en Kurt proberen we deze winter de Wulpen te tellen die komen slapen in het Zwin.

Hierbij onze telling, we telden op verschillende plaatsen op de dijk om een zo goed mogelijk overzicht te hebben van het Zwin. Het is bij valavond vloed, veel Wulpen zijn al aanwezig. Kurt stond aan Nederlandse zijde bij de grenspaal en telde 251 ex. Nathalie stond aan het Hazegras en kan die telling beamen. Ik stond aan het begin van de dijk aan het Zwin 5 ex.  Marc telt 5 Wulpen ter hoogte van de kijkhut in het Zwin Natuur Park. Totaal: 261 ex.

FR: Courlis cendré
EN: European Curlew
DE: Grosser Brachvogel