Zeearenden

Zeearenden

In de Blankaert broed momenteel een koppel Zeearend. Dit is een primeur voor ons land want het is waarschijnlijk honderden jaren geleden dat dit nog gebeurde.

De Zeearend (Haliaeetus albicilla) behoort tot de grootste vogels van Europa. Ze hebben een spanwijdte van 200 tot 240 cm en worden net geen meter groot.

Ze leven voornamelijk aan meren en moerassen waar genoeg voedsel moet zijn. Ze schuwen de aanwezigheid van mensen niet. Ze voeden zich met vis en watervogels en soms wel aas.

Ze bouwen een groot nest waar 2 à 3 eieren worden in gelegd die na anderhalve maand zijn uitgebroed. De jongen vliegen na 10 weken uit. Jonge vogels zwerven rond en zijn pas na vijf jaar volwassen en vormen dan een vast koppel met een partner, zij blijven dan ook verder in hun leefgebied.

Na een lange periode van vervolging, vervuiling en verlies van geschikte biotopen zijn ze terug in opmars. De populatie in Noord Europa, Duitsland en Nederland doen het ook goed. Dit is dus ons eerste broedpaar met vermoedelijk reeds twee jongen. Hopelijk hebben ze geluk met hun nakomelingen.

FR: Pygargue à queue blanche